Popis
Vitamin K je ve skutečnosti skupinou vitaminů rozpustných v tucích. Nejdůležitějšími jsou vitamíny K1 a K2. Vitamin K1 (fylochinon) je v zelené listové zelenině, ale špatně se vstřebává, má krátkou biologickou dostupnost a převážně zůstává v játrech. Vitamin K2 (menachinon) vytvářejí ve zdravém střevním prostředí bakterie, ale většina odchází stolicí. Z potravin je nejbohatším zdrojem vitaminu K2 tradiční japonské jídlo natto vyrobené z fermentovaných vařených sojových bobů. Vitamin K2 je málo přítomen v jídle typickém pro západní společnost. Vitamin K přispívá k mineralizaci kostí, proto je potřebný pro tvorbu a udržení normální struktury kostí. Syntéza kostních proteinů, z nichž je nejhojněji zastoupen osteokalcin, je závislá na vitamínu K. Osteokalcin má důležitou roli v kontrole mineralizace tkáně a přestavby kostí.  .

Parametry

dostupnost skladem

Výrobce Generica

EAN: 8588003769176